Nagyvilág

Megúszta a Sinn Féin elnöke

Vádemelés nélkül szabadon engedték a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnökét. Szerdán vették őrizetbe egy több mint négy évtizeddel ezelőtti gyilkossági ügyben.

A 65 éves Gerry Adamst – az Észak-Írországot a protestáns többség legnagyobb politikai erejével, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP) koalícióban kormányzó Sinn Féin legmagasabb rangú politikusát – egy tízgyermekes özvegyasszony, Jean McConville elrablásának és meggyilkolásának megszervezésével gyanúsítják. A 37 éves nőt 1972-ben az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus fegyveres milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) rabolta el, és nem sokkal később agyonlőtte. Az IRA gyanúja szerint Jean McConville rendőrségi informátor volt, és a milícia több tagját a hatóságok kezére juttatta.

Az észak-írországi rendezési folyamat során elvégzett visszamenőleges feltáró vizsgálatok alapján azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy Jean McConville – akinek földi maradványait csak 2003-ban találták meg – soha nem szolgáltatott információt IRA-tagokról a rendőrségnek. A hatóságok szinte a kezdetek óta azt gyanítják, hogy a gyilkosság mögött személyesen Adams állt, de a pártelnököt csak most vették őrizetbe. A Sinn Féin “politikai indíttatásúnak” nevezte az időzítést, tekintettel a hamarosan esedékes európai parlamenti választásokra.

Az észak-írországi rendőrség azonban vasárnap úgy döntött, hogy vádemelés nélkül szabadlábra helyezi a politikust, este el is engedték. Az ügy dossziéját a rendőrség átadta az északír ügyészi hivatalnak, amely saját hatáskörében még dönthet úgy, hogy vádat emel Adams ellen, bár egy ilyen lépésnek beláthatatlan következményei lehetnének a tartomány megbékélési folyamatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik