Közélet

16 év után csukták le brutális merénylet felelősét

Huszonkilenc rendbeli gyilkosság vádjával vették őrizetbe az IRA veteránját egy 1998-as, máig megoldatlan észak-írországi robbantásos merénylettel kapcsolatban.

A vádlottat, a 43 éves Seamus Dalyt még hétfőn tartóztatták le, és pénteken fogják bíróság elé állítani – közölték a brit hatóságok csütörtökön.

Terhes anya és másfél éves gyerek is meghalt

A vád szerint Dalyt terheli a felelősség a másfél évtizeddel ezelőtt Omagh városában elkövetett támadásért, amelyben huszonkilencen haltak meg és több mint kétszázan megsebesültek, többségükben nők és gyerekek. A legfiatalabb áldozat 18 hónapos, a legidősebb 66 éves volt. Az egyik áldozat nyolc hónapos terhes volt, ikreket várt.

Az IRA egyik frakciója, a magát Valódi IRA-nak nevező szervezet által magára vállalt robbantás az északír konfliktus legvéresebb epizódja volt.

Tagadja a vádakat

Bár az ügyben korábban több büntetőeljárás is folyt, azok vádlottjait végül mind felmentették. Ugyanakkor Dalyt és másik három embert 2009-ben egy, az áldozatok hozzátartozói által indított polgári jogi eljárás során másfél millió fontos (mai árfolyamon 533 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezték.

Seamus Daly mindig is tagadta, hogy köze lett volna a merénylethez. Ugyanakkor 2009-ben egyszer már rövid börtönbüntetésre ítélték, amiért az IRA tagja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik