Nagyvilág

Letartóztatták a képviselőt a tízgyerekes anya megöléséért

Gerry Adams a gyanú szerint bűnrészes abban, hogy az IRA 1972-ben elrabolt és meggyilkolt egy tízgyerekes, belfasti özvegyet.

A brit rendőrség letartóztatta Észak-Írországban a Sinn Féin párt 65 éves vezetőjét, Gerry Adamst. A parlamenti képviselő ezt előre megírt közleményben megerősítette, de azt állította, hogy önkéntes alapon tesz vallomást a brit rendőrségen. Már régóta számítani lehetett arra, hogy ki fogják hallgatni Adamst a 38 évesen megölt Jean McConville ügyében – írta az MTI.

Gerry Adams a gyanú szerint bűnrészes abban, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet 1972-ben elrabolta, meggyilkolta és titkos helyen eltemette a tízgyerekes, belfasti özvegy anyát. Az asszonyt az IRA azzal vádolta, hogy kémkedett ellene a brit rendőrség, illetve a hadsereg javára. Az IRA és a fennállásakor annak politikai szárnyának tartott Sinn Féin hiteles krónikája szerint Adams évtizedeken át az IRA egyik parancsnoka volt, noha ő mindig tagadta, hogy bármilyen tisztséget viselt volna a terrorszervezetben.

“Úgy gondolom, hogy Jean McConville meggyilkolása és titokban való eltemetése gonosz és gyalázatos igazságtalanság volt vele és családjával szemben. Meggyilkolásával kapcsolatban velem szemben széles körben rosszindulatú vádak kerültek nyilvánosságra, amelyeket visszautasítok. Miközben soha nem határolódtam el az IRA-tól – nem is fogok -, ártatlan vagyok McConville elrablásában, meggyilkolásában és eltemetésében” – írta Adams közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik