Nagyvilág

Ukrán válság – nincs remény a békés rendezésre?

A Kreml szerint Kijev lerombolja az utolsó reményt is.Az ukrán belügyminiszter pedig ultimátumot adott a fegyveres szakadároknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Kijev a békés rendezést előirányzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza azzal, hogy hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen.

Szlovjanszk hajnalban

A kijevi vezetés harci üzemmódba kapcsolt és békés településeket támad – hangoztatta pénteken Moszkvában Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője orosz hírügynökségi jelentések szerint.

A szóvivő Kijev “megtorló akciójáról” beszélt, és utalt az orosz elnök előző napi figyelmeztetésére, amely szerint egy ilyen fellépés bűncselekménnyel érne fel. “A fejlemények sajnos megerősítik ezt az értékelést” – tette hozzá Peskov.

A kijevi kormány terroristaellenes fellépésnek minősíti az oroszbarát fegyveresek ellen hajnalban indított szlovjanszki katonai műveletet.

Az ukrán belügyminiszter ultimátumot adott a fegyveres szakadároknak

Azonnali fegyverletételre, valamennyi túsz szabadon engedésére, az elfoglalt közigazgatási épületek elhagyására és a rendbontás beszüntetésére szólította fel a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat pénteken Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A belügyminisztérium honlapján közzétett ultimátum szerint a hatóságok készek arra, hogy amnesztiát adjanak a civil ellenállásban és a közigazgatási épületek elfoglalásában résztvevőknek, ha nem követtek el súlyos bűncselekményeket.

Készek vagyunk tárgyalni a tiltakozókkal és a képviselőikkel. A terroristákra és a fegyveres szakadárokra azonban elkerülhetetlen büntetés vár” – jelentette ki Arszen Avakov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik