Nagyvilág

Ukrán válság – heves harcok voltak hajnalban Szlovjanszkban

Az ukrán hadsereg nagyszabású támadást indított péntek hajnalban az oroszbarát szakadár fegyveresek által ellenőrzött térségben. Egy ukrán szakértő szerint visszafoglalták a város nagy részét.

A Donyecktől mintegy száz kilométerre északra fekvő, százezres város április közepén került a szakadárok kezére, és egy hete ott ejtették foglyul az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) katonai megfigyelőit, köztük négy németet, akiknek szabadon engedése érdekében a nyugati hatalmak vezetői is megpróbáltak közbenjárni, mindeddig sikertelenül.

Kezdik visszaszorítani a terroristákat

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán reggel arról számolt be, hogy az ukrán katonák reggelre felszámolták a szakadárok városszéli közúti ellenőrző pontjait, és ellenőrzésük alá vonták a televíziós központot. “A terroristák” – írta az ukrán szakértő az oroszbarát fegyveresekről – megpróbálnak szétszóródni, és a város délkeleti részében maradtak ellenállási gócok.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség egy híre szerint reggel hét órára (magyar idő szerint hat órára) a műveletben részt vevő ukrán helikopterek befejezték köröző repülésüket a város felett, és a településen egyelőre csönd honol. Megszűntek a robbanások és a lövések, működik a mobiltelefon-hálózat.

A helikopterekről ledobott deszantos alakulatokkal és páncélos harcjárművekkel végrehajtott hadművelet részleteiről eddig csak a szlovjanszki szakadárok számoltak be.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egyik munkatársa Kijevben azt mondta, nem adnak semmiről tájékoztatást, amíg a művelet véget nem ér Szlovjanszkban.

Hajnalban

Vjacseszlav Ponomarjov, a város önjelölt szakadár polgármestere az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy lelőttek két ukrán katonai helikoptert, egy pilóta meghalt, egy másikat foglyul ejtettek.

A művelet a szakadárok egy képviselője szerint hajnali öt órakor (magyar idő szerint hajnali négy) kezdődött deszantegységek bevetésével, a csapatot páncélosok fedezték. A város lakói légvédelmi szirénák hangjára ébredtek, és félreverték a templomharangokat is. Szlovjanszk központjában azonban nem voltak harcok, az ott lévő szakadár fegyveresek az esetleges közvetlen támadás visszaverésére készültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik