Nagyvilág

Ukrán válság: a magyarok akarnak a leginkább kimaradni

Tíz európai uniós tagállam közül Magyarország lakossága szeretne leginkább kimaradni az ukrán válság megoldásából - derült ki egy kutatásból.

Az adatok szerint erős Ukrajna stabilitásának támogatottsága az EU-polgárok körében. A tíz ország átlagát véve lakosaik 55 százaléka szerint politikai vezetőiknek minden lehetségest meg kell tenni a megmaradt – Krím nélküli – Ukrajna támogatásáért. Ugyancsak a tízes átlagot tekintve 30 százalék véli úgy, hogy országa vezetőinek ki kellene maradnia a történésekből és hagynia, hogy mások oldják meg a problémákat. Az így gondolkodók hányadának mutatója Magyarországon a legmagasabb, 49 százalékot ért el.

Szintén kirívó az ukrán stabilitást támogatók magyar hányada: a legalacsonyabb a 10 ország körében. A megkérdezett félezer magyarnak mindössze a 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy országa vezetőinek minden lehetségest el kell követnie Ukrajna segítéséért. Ebből a szempontból a tízes lista másik végén Svédország áll, ott 69 százalékos a támogatást hevesen szorgalmazók hányada.

A tíz ország átlagát nézve 26 százalék azok aránya, akik támogatnák, hogy különböző európai országokból – köztük a sajátjukból – verbuvált haderő települjön Oroszország és Ukrajna közé ütköző övezetbe, elejét veendő, hogy Moszkva a Krím után további ukrán területeket kebelezzen be. Ennek a katonai akciónak Lengyelországban a legmagasabb a támogatottsága, 38 százalékos, míg Magyarországon a legalacsonyabb, 15 százalékos.

Az Ipsos összesen 7500 felnőtt véleményét kérte ki Magyarországon kívül Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Svédországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik