Nagyvilág

Szíria – pokolgépes támadás, sok halott

Az al-Kaida vezetője, Zavahíri a dzsihádista belharc beszüntetésére szólította fel szíriai csoportjukat.

4 napja

Pénteken a világhálón üzent az al-Kaida vezetője a nemzetközi terrorhálózat szíriai csoportjának, az an-Nuszra Frontnak.

A szíriai szervezet élén álló Abu Mohamed al-Dzsulánihoz szóló üzenetében Zavahíri parancsot adott, hogy a front valamennyi tagja azonnal szüntesse be a többi dzsihádista elleni harcot.

Arra buzdította al-Dzsulánit, hogy szentelje magát az iszlám ellenségei, elsősorban a Baasz párt hívei, a síiták, valamint az ő szövetségeseik elleni küzdelemre.

Eretneknek tartják

A Baasz párthoz tartozik Bassár el-Aszad szíriai elnök is. Az al-Kaida radikális szunnita szervezet, amely eretneknek tartja a síita muzulmánokat, beleértve a Szíriával szomszédos Irakból és Libanonból érkező, az Aszad-párti erők oldalán harcoló önkénteseket.

A Szíriában harcoló lázadó csoportok, köztük az an-Nuszra január óta harcban áll az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szervezettel. Az összecsapásokban eddig több ezren haltak meg. Az ILIÁ és a többi csoport között azután romlott meg a viszony, hogy a szervezettel kapcsolatban a civilek és a rivális csoportok tagjai elleni brutális támadásokról szóló hírek kaptak szárnyra. Zavahíri már korábban arra szólította fel az ILIÁ-t, hogy korlátozza tevékenységét Irakra. Ezt pénteken megjelent üzenetében is megismételte.

Tegnap

Aleppo környékén harcolnak

Közben Aszad kormányerői több helyen is előretörtek és területeket foglaltak el a lázadóktól az északon fekvő Aleppó környékén. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közlése szerint a hadsereg a nagyvároshoz vezető utakat ellenőrzése alá vonta.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint pénteken legkevesebb tizennyolcan meghaltak, köztük egy gyerek, több mint ötvenen pedig megsebesültek két pokolgépes támadásban Hama tartományban. Az autóba rejtett bombák Dzsibrinben és al-Hamairiben robbantak fel.

Az OSDH szerint a két falut többségében alaviták lakják. Az iszlám síita ágához tartozó vallási közösséghez tartozik Aszad elnök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik