Nagyvilág

Ünnep összecsapásokkal, vízágyúval, könnygázzal

A kambodzsai fővárosban milicisták támadtak az ünnepi tüntetőkre. Isztambulban a rendőrség vízágyút, könnygázt is bevetett.

Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik május 1. alkalmából – a tilalom ellenére – megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre. Az MTI által idézett helyszínről tudósító újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre.

A török metropoliszban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtök délelőtt a munka ünnepi felvonulásokra. Május 1. csak 2009 óta munkaszüneti nap Törökországban. Azelőtt ezen a napon országszerte rendre erőszakos összecsapásokba torkolltak a május 1-jei megmozdulások. A Taksim tér neve szorosan összefonódott a törökországi május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre.

Közben Phnompenben is a biztonságiak támadtak a demonstrálókra, miután azok befejezték a tüntetési tilalom ellenére megtartott május 1-jei gyűlésüket. Szemtanúk szerint a rendőrséget segítő polgári alakulat botokkal felszerelt tagjai – akiket a kormány gyakran bevet tiltakozások szétverésére – ütlegelni kezdték a munka ünnepi megmozdulás résztvevőit, miután a beszédeket tartó ellenzéki vezetők elhagyták az esemény helyszínét. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (KMNP) aktivistái és mintegy ezer gyári munkás gyűlt össze előzőleg a május 1-jei engedély nélküli rendezvényre a phnompenhi Szabadság parkkal szomszédos utcákban, miután a parkban tilos minden tüntetés. A tüntetési tilalmat januárban vezették be a kambodzsai fővárosban, miután tüntetések sorozatán követelték a minimálbérek emelését, és a tavalyi parlamenti választások elcsalásával vádolták a Hun Sen vezette kormányt. A rendőrség január 3-án tüzet nyitott az erőszakos zavargást kezdő textilmunkásokra, legalább három tüntető meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik