Nagyvilág

Katolikus-protestáns összecsapás Észak-Írországban

12 ezer protestánt vonult át egy katolikus negyeden, ünnepelve egy 17. századi katonai győzelmet.

Ír katolikusok támadtak a rendőrökre egy protestáns felvonuláson Észak-Írország második legnagyobb városában, Londonderryben szombaton. Az óvárosban egy brit protestáns szervezet 12 ezer tagja vonult fel egy tüntetésen. Az évenként megrendezett eseményen az ír katolikus erők felett a 17. században aratott győzelemre emlékeznek. A többségében katolikus városban tartott felvonulást rendszeresen megzavarják az ír köztársaságpártiak.

Még a rendezvény előtt köztársaságpártiak Molotov-koktélok tucatjait dobták a protestáns szervezet központjára, kisebb károkat okozva az épületben. Az Ír Köztársasági Hadsereget támogató csoportok később összecsaptak a felvonulást biztosító rendőrökkel. A rendőrség közölte: három járművet gyújtottak fel a zavargásokban, egy álarcot viselő férfi pedig kirángatott autójából egy anyát és a lányát, majd a gépkocsival a rendőrökre támadt.

Több Molotov-koktélt és legalább egy házi készítésű csőbombát dobtak a rendőrökre, de senki sem sérült meg súlyosan. Később egy rendbontót vettek őrizetbe.

A felvonuló protestáns szervezet elnöke még a rendezvény előtt úgy nyilatkozott, remélik, hogy sikerül békésen lebonyolítani a rendezvényt, és “mindenki csak a saját dolgával törődik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik