Nagyvilág

Hidegháborútól félnek a németek

Oroszország és a Nyugat hidegháborújához vezethet az ukrajnai válság a német lakosság csaknem háromnegyede szerint.

Az ARD közszolgálati televízió csütörtökön ismertetett felmérése szerint Németországban történelmi mélypontra süllyedt az Oroszországba vetett bizalom. Száz német közül mindössze 14 véli úgy, hogy Oroszország megbízható partner, ami a legalacsonyabb érték a csatorna Deutschlandtrend nevű felmérésének 17 éves történetében.

A német-orosz viszony romlását jelzi az erősödő aggodalom egy újabb tartós, globális konfliktustól, mint amilyen a nyugati és a keleti tömb szembenállása volt a Szovjetunió idején. Jelenleg a német lakosság 72 százaléka tart attól, hogy az ukrajnai konfliktus újabb hidegháborúba sodorja a nyugati világot Oroszországgal. A legutóbbi hasonló válsághelyzet, a 2008-as grúziai orosz beavatkozás idején jóval alacsonyabb, 50 százalékos volt a hidegháború kirobbanásától tartók aránya.

A felmérés szerint a lakosság 60 százaléka úgy véli, hogy Németországnak szilárdan ki kell tartania nyugati szövetségesei mellett, és csupán 35 százalék véli úgy, hogy nagyobb megértéssel kell viszonyulni Oroszország iránt.

A válság elmélyülésével párhuzamosan emelkedik az Oroszország elleni gazdasági szankciók gondolatának támogatottsága: jelenleg a lakosság fele véli úgy, hogy a gazdasági büntetőintézkedések megfelelő választ jelentenek, míg márciusban csak 38 százalék volt ez az arány.

A fegyveres erő alkalmazását a németek nagy többsége elutasítja: a lakosság 75 százaléka szerint rossz reakció lenne Kijev katonai támogatása, és mindössze 18 százalék véli úgy, hogy a Nyugatnak fegyverrel kellene beavatkoznia Ukrajna oldalán az Oroszországgal kialakult konfliktusba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik