Üzleti tippek

Az IMF szerint befellegzett az oroszoknak

A Nemzetközi Valutaalap erre az évre már csak 0,2 százalékos GDP-növekedést jósol.

Antonio Spilimbergo, az IMF európai igazgatóságának tanácsadója emlékeztetett arra, hogy korábbi előrejelzésük szerint 1,3 százalékos GDP-növekedést vártak erre az évre. A szervezet jövőre 1 százalék körüli gazdasági bővülésre számít – közölte az MTI.

Az orosz-ukrán konfliktus

Az olasz szakember utalt arra, hogy 2010 óta megfigyelhető az orosz gazdasági növekedési ütem csökkenése. A mostani lassulás pedig szerinte nemcsak a geopolitikai feszültséggel, hanem az orosz gazdaság szerkezeti problémáival is összefügg.

A további lassulás kockázata az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség növekedésével azonban nőni fog. A mostani prognózis a szembenállás fokozatos enyhülésére épít, de a konfliktus folytatódása újabb büntetőintézkedésekhez és a gazdasági mutatók romlásához vezethet – mondta a tanácsadó.

Gyors, gyors, lassú, lassú

A fogyasztás növekedési üteme továbbra is magas, de idén megkezdődött a lassulás. Az IMF szakértője szerint a beruházások csökkenése ebben az évben folytatódik Oroszországban.

Hozzátette: az orosz gazdaság és az államháztartás továbbra is nagyon érzékenyen reagál a kőolajárak alakulására. Ennek a kockázatnak a külgazdasági stabilitásra való hatását azonban csökkentik az ország jelentős nemzetközi tartalékai, valamint az alacsony költségvetési hiány és a szintén alacsony államadósság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik