Nagyvilág

Parkoló autókba ütközött egy repülőgép

Egy ember életét vesztette, hárman súlyosan megsérültek a dél-szudáni balesetben.

Egy teherszállító repülőgép hétfőn leszállás közben egyik szárnyával a kifutópályán parkoló két autónak ütközött Dél-Szudánban. Egy ember életét vesztette, hárman súlyosan megsérültek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű kormányközi szerv által bérelt repülőgép a fővárosból szállított segélyszállítmányokat Bentiuba, az ország olajban gazdag Unity szövetségi államának székhelyére, amely a tavaly december óta folyó belharcok egyik fő színtere volt.

A fegyveres összecsapások kiváltó oka az volt, hogy Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Az ellenlábasok közötti fegyveres konfliktusban eddig ezrek haltak meg, és 200 ezren menekültek el otthonukból. Nemi erőszakról, emberölésekről és etnikai tisztogatásról is érkeztek hírek.

Eközben hétfőn több mint húsz dél-szudáni katona ellen indítottak pert, civilek ellen elkövetett emberölés vádjával. A konfliktus kezdete óta a világ legfiatalabb államában mintegy 70 embert fogtak perbe hasonló bűnök miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik