Nagyvilág

Agyonlőtték a betegeket a kórházban

Újabb horrortörténet Dél-Szudánból, ahol megállíthatatlan az erőszak.

Ágyban fekvő betegeket lőttek agyon ismeretlenek egy dél-szudáni kórházban, a támadók ezután kifosztották és porig égették az épületet. Az egészségügyi intézményt működtető, Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szerint tizennégyen haltak meg a támadásban.

A szervezet szerdai sajtóközleményében kiemelte, hogy feladatukat majdhogynem lehetetlen ellátni az országban tomboló féktelen erőszak és az egészségügyi dolgozók iránti tisztelet teljes hiánya miatt.

Az MSF munkatársai a hétvégén tizennégy holttestet találtak a Malakal városban fekvő kórház épületében. A lázadók hónapok óta támadják a kőolajban gazdag Felső-Nílus szövetségi állam fővárosát, Malakalt, mert át akarják venni az ellenőrzést a terület felett.

Az utóbbi időben a segélyszervezet két másik kórházát is földig rombolták Dél-Szudánban.

Az MSF helyi vezetője elmondta, hogy nem akarnak kivonulni a polgárháború sújtotta országból, viszont újra kell írniuk a dolgozóik biztonságára vonatkozó irányelveket.

Dél-Szudánban december közepe óta folynak az összecsapások, azóta, hogy Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vágott vissza Kiir elnöknek, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani.

A konfliktusban eddig már ezrek haltak meg, nyolcszázezren menekültek el otthonukból. Szakértők szerint több mint hárommillió embernek azonnali élelmiszersegélyre lenne szüksége. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik