Nagyvilág

Új nevek az EU feketelistáján

Az Európai Unió nyilvánosságra hozta kedden annak az újabb 15 személynek a nevét, akik ellen szankciókat vezetett be.

A bővített feketelistára ezúttal tíz orosz állampolgár és a délkelet-ukrajnai szeparatisták öt vezetője került fel. A döntéssel 48-ra nőtt azoknak a személyeknek a száma, akik ellen az EU szankciókat vezetett be. A büntetőintézkedések újabb köre ezúttal nem érint üzletembereket. Az EU-tagállamok uniós nagykövetei hétfőn döntöttek a szankciós lista kibővítéséről, az erről szóló rendelet pedig kedden jelent meg az EU hivatalos közlönyében.

A lista

Az unió vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal sújtja Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettest, Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt, Igor Szergunt, a katonai hírszerzés (GRU) főnökét, Oleg Belavencevet, az orosz elnök krími képviselőjét, Oleg Szavelcev Krím-ügyi minisztert, Szergej Menyajlót, Szevasztopol kormányzóját, Ljudmila Sevcovát és Szergej Nyeverovot, az orosz parlament alsóházának alelnökeit, Olga Kovityigyi szenátort és Igor Sztrelkovot, a GRU munkatársát.

A délkelet-ukrajnai személyek közül Herman Prokopjev és Valerij Bolotov szeparatista mozgalmi vezető, Andrij Purgin, a “donyecki népi köztársaság” vezetője, valamint Denisz Pusilin és Szerhij Ciplakov, Purgin két munkatársa került rá a feketelistára.

Az USA a gazdasági szereplőket is megcélozta

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listája közötti jelentős különbség, hogy az európaiak nem vettek célba nagybankokat, energetikai, illetve más – részben Vlagyimir Putyin orosz elnök személyéhez áttételesen kötődő – ipari nagyvállalatokat, vállalati vezetőket.

Az EU az úgynevezett háromlépcsős reagálás politikáját hirdette meg márciusban. Először lemondtak különböző tanácskozásokat az oroszokkal, majd – a második lépcsőt több alszakaszra bontva – fokozatosan egyre több személlyel szemben rendeltek el beutazási tilalmat, illetve fagyasztották be az érintettek Európában elérhető javait. A harmadik lépcsőt jelentené az átfogó gazdasági büntető intézkedések sorozata, de az unió erre mindmáig nem szánta rá magát, abban bízva, hogy az oroszok felismerik a feszültség enyhítésének szükségességét.

Brüsszelben hivatalos közlések szerint még mindig készül a lehetséges szankciós lépések “hatástanulmánya”, amely azt is figyelembe venné, milyen következménnyel járhatnának az esetleges orosz ellenlépések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik