Nagyvilág

Ukrán válság: tüntetők törtek be egy hivatalba

Moszkva-barát tüntetők megrohamozták kedden a kelet-ukrajnai Luhanszkban a megyei adminisztráció épületét - jelentették ukrán médiaforrások.

Az Osztrov hírportál információi szerint előzőleg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének szakadárok által megszállt épületénél mintegy kétezren gyűltek össze demonstrációra. A tüntetők az épülettől a megyei adminisztráció elé vonultak, ahol néhányan közülük betörték a hivatal ablakait, és behatoltak az épületbe.

A szakadárok korábban ultimátumot intéztek a vezetéshez, egyebek között amnesztiát követeltek bebörtönzött társaiknak, állami státust az orosz nyelvnek és referendum megtartását a megye státusáról. Ultimátumuk helyi idő szerint délután 14.00-kor lejárt, ezért vonultak a tüntetők a megyeháza elé.

A tüntetőkkel tárgyalásokat kezdett Szerhij Oszipov ezredes, a hivatali épületet védő rendvédelmiek parancsnoka, de egyelőre nem jutottak semmilyen egyezségre. A szeparatisták követelték, hogy a belügyi egység tagjai adják át nekik a fegyvereiket, amire a parancsnok határozott nemet mondott. Kompromisszumként javasolta, hogy engedjék visszatérni egységét a laktanyájukba, amit viszont a szeparatisták utasítottak el.

Vasárnap Donyeck megye után Luhanszkban is kikiáltották a “népköztársaságot” azok a szakadárok, akik április 6-a óta megszállva tartják az SZBU helyi részlegének épületét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik