Nagyvilág

Leállt a metróközlekedés Londonban

Bezárják a jegypénztárakat, ezért hétfő estétől kétnapos sztrájkot hirdettek a dolgozók.

Kétnapos sztrájkot kezdtek hétfőn este a londoni metróhálózat dolgozói a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozva – adta hírül az MTI.

A közlekedési dolgozókat képviselő RMT szakszervezet szerda estig hirdette meg az akciót.

A londoni metrósok jövő hétfőtől újabb – akkor háromnapos – sztrájkot kezdenek, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint a 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (19 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

Már csak a turisták használják a jegypénztárakat

A londoni tömegközlekedésben évekkel ezelőtt meghonosították az elektronikus bérletet, amelyet az állomásokon elhelyezett automatáknál, bank- vagy hitelkártyával előre fel lehet tölteni pénzzel. Az utasok a bérletet össze is köthetik bankszámlájukkal, és ebben az esetben a rendszer időről időre automatikusan feltölti a számláról a bérletet a tulajdonos által előre meghatározott összeggel.

Emellett most már közvetlenül bankkártyával is lehet fizetni; a kártyát a metrólejáratok előtt elhelyezett érzékelőkhöz kell érinteni, ugyanúgy, ahogy az elektronikus bérleteket. Így gyakorlatilag már csak a turisták használják a jegypénztárakat.

A pénztárak bezárása után a jelenleg jegyértékesítéssel foglalkozó alkalmazottak zömét peronszolgálatra helyezik át, az átszervezés ugyanakkor várhatóan 960 munkahely megszüntetésével jár.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni földalattit naponta átlagosan négymillió – évente csaknem másfél milliárd – utas használja, így a kétnapos mostani és a háromnapos jövő heti sztrájk bizonyosan rendkívüli felfordulást okoz a londoni tömegközlekedésben.

A főpolgármester szerint értelmetlen a sztrájk

Szerda este, még a sztrájk idején lesz a Chelsea-Atlético Madrid labdarúgó-mérkőzés a Bajnokok Ligája-sorozatban az angol klub nyugat-londoni stadionjában, amely csak metróval közelíthető meg. A Chelsea-stadion ugyanis London egyik legsűrűbben lakott városrészében van, szűk utcák közé beágyazva, és hazai meccsek idején a rendőrség az érkező tömeg védelmére lezárja a környező utakat, a buszforgalmat is elterelve.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere hétfő esti nyilatkozatában értelmetlennek nevezte a metrósztrájkot, mondván: az átszervezések kezdete óta eddig hatszáznál több metróalkalmazott jelezte önkéntes távozási szándékát, és a TfL a tervezett leépítéseket teljes egészében hasonló módon, vagyis elbocsátások nélkül igyekszik megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik