Nagyvilág

Gombamód nőnek Londonban a felhőkarcolók

Több mint 230 felhőkarcoló fog épülni Londonban a következő pár évben. Az épületek növekedésének hátterében a brit főváros lakosságának emelkedése és a londoni ingatlanok felé forduló beruházók állhatnak.

A New London Architecture (NLA) nevű agytröszt tanulmánya szerint jelenleg összesen 236 húszemeletes vagy annál magasabb torony előkészületei, illetve építési munkálatai folynak szerte Londonban.

Alacsony növésű város

Ezek nyolcvan százalékában lakások lesznek, a többi irodaháznak, szállodának vagy vegyes, illetve egyéb célra épül. A felhőkarcolók majdnem feléhez már megvannak a szükséges engedélyek, és mintegy egyötödüket már el is kezdték építeni.

“London alapvetően alacsony növésű város, ezért igencsak meglepett bennünket a mostani változás iránya” – mondta Peter Murray, az NLA vezetője. Mint hozzátette, a nemzetközi befektetők egyrészt biztonságos helyet keresnek a pénzüknek, másrészt London lakáshiánnyal küzd és a helyi, illetve a nagy-londoni hatóságok égnek a vágytól, hogy beszedjék az építkezésekkel összefüggő adókat.

A londoniak nem tiltakoznak

Az NLA tanulmánya szerint a londoniak összességében véve pozitívan viszonyulnak a brit fővárosban felbukkanó felhőkarcolókhoz. A megkérdezettek 40 százaléka vélte úgy, hogy jelenleg nincs túl sok magas épület Londonban és 46 százalékuk értett egyet abban, hogy a felhőkarcolók szebbé teszik a brit fővárost.

Az NLA az általa rendezett London’s Growing Up! című tárlathoz igazítva publikálta jelentését. A szervezet közép-londoni központjában (The Building Centre) berendezett kiállítást június 12-éig nézhetik meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik