Nagyvilág

A segélyszervezetek alkalmazottait is megölték a Közép-afrikai Köztársaságban

Lázadók megöltek legalább 22 embert a Közép-afrikai Köztársaságban, köztük 15 törzsi vezetőt és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet három alkalmazottját.

A támadás a fővárostól, Banguitól 450 kilométerrel északra fekvő Nanga Boguila városban történt. A Seleka lázadószervezet fegyveresei a legtöbb áldozatot az MSF által a városban fenntartott kórházban gyilkolták meg, miközben pénzt akartak zsákmányolni. A törzsi vezetők a kórházban tanácskoztak – mondta Gilles Xavier Nguembassa volt parlamenti képviselő. A bangui kormány helyi tisztségviselője és az MSF szóvivője is megerősítette ezeket az információkat.

A világ egyik legszegényebb országában azt követően szabadult el tavaly a pokol, hogy muszlim lázadók (Seleka) megdöntötték a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontás megállítása végett Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel lépett közbe. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik