Nagyvilág

Aknatámadás halottvirrasztás közben

Legkevesebb húsz ember életét vesztette a merényletben az éjszaka Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában.

A közbiztonsági miniszter közölte: szélsőségesek egy csoportja aknagránátot lőtt ki egy halottvirrasztás résztvevőire csütörtök este 11 óra körül a főváros Kango negyedében. A támadás legalább húsz halálos áldozatot követelt, tizenegy ember pedig megsebesült, őket a kiérkezett mentők kórházba szállították. Egy terhes nő és több gyerek is volt az áldozatok között.

“A kormány élesen elítéli ezt az aljas cselekedetet. Vizsgálatot rendeltünk el a bűncselekmény felderítésére, az elkövetőket megtaláljuk és bíróság elé állítjuk” – mondta a miniszter. A városrész lakóinak többsége szerint muszlimok követték el a rajtaütést.

Várják a békefenntartótak

A muzulmán fegyveresek és az anti-Balaka nevű keresztény milícia tagjai közötti összecsapásokban szombat óta több mint negyvenen vesztették életüket Banguiban. Az országban állomásozó afrikai erők (MISCA) parancsnoka szerdán bejelentette, hogy innentől kezdve ellenségként kezelik az anti-Balakát és ennek megfelelően is fognak eljárni.

Franciaország közép-afrikai nagykövete szerint a párizsi kormány arra számít, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tíz napon belül elfogad egy határozatot, amely lehetővé teszi ENSZ-békefenntartók vezénylését az országba.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé.

A konfliktusban már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik