Nagyvilág

Civileket vadásznak le a fegyveresek

Nem csitul az erőszak és a káosz a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a segélyszervezetek dolgozóit sem kímélik.

Az erőszak akadályozza a humanitárius segélynyújtást a Közép-afrikai Köztársaságban, különösen az ország északi részén – figyelmeztetett pénteken az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet.

“A fegyveres csoportok jelenléte és a növekvő káosz hozzájárul a biztonsági helyzet romlásához az ország területén, így a fővárosban is, a lakosság és a nemzetközi humanitárius szervezetek tagjai is ki vannak téve az erőszaknak” – olvasható a csoport által kiadott sajtóközleményben.

A segélyszervezet munkatársai gyakran válnak erőszak vagy lopás áldozatává. “Az MSF-csoportok rendszeresen szembesülnek erőszakkal az egészségügyi intézmények közelében vagy a kórházakban, ahol dolgoznak” – közölte a szervezet.

Irányíthatatlan erőszakspirál

Az Orvosok Határok Nélkül kiemelte, hogy a fegyveres csoportok tagjainak büntetlensége és az irányíthatatlan erőszakspirál közvetlenül is érinti a lakosságot, emellett pedig akadályozza a létfontosságú segélyszállítmányok eljutását és a humanitárius segélynyújtást.

Az MSF az utóbbi időben tevékenysége korlátozására kényszerült a Banguitól 350 kilométerre található Kabo városban – mondta Sylvain Groulx, a közép-afrikai misszió vezetője, hozzátéve, hogy a fegyveresek “vadásznak a civilekre, gyilkolják őket, több százezer menekült nem jut elégséges ellátáshoz”.

Rettegésben az ország

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, de utána véres összetűzések törtek ki az egykori francia gyarmaton a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé. A fegyveres milíciák a nemzetközi erők beavatkozása ellenére továbbra is rettegésben tartják az ország lakóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik