Nagyvilág

Kiszabadult az Ukrajnában foglyul ejtett amerikai újságíró

Szabadon engedték a Kelet-Ukrajnában orosz szakadárok által foglyul ejtett amerikai újságírót csütörtökön - jelentették nyugati hírügynökségek.

“Kiszabadultam és biztonságban vagyok. Köszönöm a támogatásukat!” – üzente a Vice News nevű amerikai hírportál újságírója, akit hétfő este ejtettek foglyul szlovjanszki oroszbarát önkéntesek.

Az amerikai-izraeli kettős állampolgárságú Simon Ostrovsky szabadon bocsátásáról szóló híreket a Vice News is megerősítette. A riporter, akit helyi idő szerint este 6 óra körül bocsátottak szabadon, jó egészségi állapotban van.

A 33 éves férfi telefonon beszélt is az AFP francia hírügynökséggel, miközben kollégáival éppen Donyeck felé autózott.

Az újságíró arról számolt be, hogy egy ellenőrzőpontnál tartóztatták fel hétfőn, a szeparatisták kifejezetten őt kereshették, ugyanis volt náluk egy őt ábrázoló fénykép.

Bántották, majd rendesen bántak vele

Ostrovsky elmondása szerint előbb “bántalmazták”, megkötözték a kezeit és bekötötték a szemét, másfél nap után azonban leszedték róla a kötelet és a szemkötőt, s onnantól kezdve rendesen bántak vele.

Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település úgynevezett népi polgármestere és önvédelmi csapatának vezetője először tagadta, hogy foglyul ejtették volna a férfit, majd később megerősítette a túszejtésről szóló híreket és provokátornak nevezte az újságírót.

Az Egyesült Államok és az EBESZ sajtószabadság-képviselője is Ostrovsky szabadon engedését követelte, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője útján felszólította Oroszországot, hogy vesse latba befolyását az ügyben.

Az újságíró hetek óta tudósít az ukrán válságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik