Nagyvilág

Öt szakadárt megöltek a Ukrajnában

Az ukrán biztonsági erők Donyeck megyei Szlovjanszknál számoltak fel útzárakat.

A szűkszavú közlemény szerint a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg a város északkeleti részén. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja megsebesült.

Öt harckocsi érkezett

A szűkszavú közlemény szerint a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg a város északkeleti részén. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja megsebesült.

Helyszíni jelentések előzőleg arról számoltak be, hogy több irányból páncélozott harcjárművek tartanak a város felé. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere öt harckocsit látott, amelyek észak felől törték át az oroszbarát szakadárok egyik úttorlaszát.

VIdeó: Live Info

A városházát megszállva tartó szeparatisták rohamra készülnek. A szakadárok szóvivője azt mondta, hogy a helyi önkormányzat polgári alkalmazottait utasították, hogy hagyják el az épületet, fegyvereseik viszont a helyükön maradnak.
A szakadároknak a Szlovjanszk és Szvjatohirszk közötti útzáránál lövöldözés tört ki, amelyben az előzetes információk alapján ketten vesztették életüket és többen megsebesültek. A szeparatisták helyi “önvédelmének” egyik képviselője szerint ismeretlen fegyveresek támadtak az ellenőrzőposztjukra az út melletti erdősávból, a támadókat az útzárnál lévők üldözőbe vették.

Helyi beszámolók szerint a városban szakadozik a mobiltelefon-kapcsolat, ami miatt nehéz információkhoz jutni az aktuális helyzetről.

A város fölött katonai helikopterek köröznek. Tömegével viszik haza a szülők gyerekeiket az iskolákból és az óvodákból.
Előző este ismeretlen fegyveresek Szlovjanszknál rálőttek az ukrán nemzeti gárda két helikopterére, amely légtérellenőrzést végzett a város és környéke fölött. A katonai gépek jelentéktelen sérüléseket szenvedtek, a személyzet sértetlenül úszta meg a támadást.

Mariupolban és Artemivszkben is harcoltak

Korábban arról számolt be a belügyminiszter, hogy az ukrán rendőrség visszafoglalta a szakadároktól a városházát a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban. A rendvédelmi erőknek ott polgári aktivisták is komoly segítséget nyújtottak.

Közben a megye északi részén lévő Artemivszk városában több tucat, a védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 50-100 fegyveres orosz katonákkal az élen megtámadott egy katonai fegyverraktárt az éjszakai órákban. A tárca közölte, hogy az ukrán katonák visszaverték a támadást, amelyben az eddigi adatok alapján az ukrán fegyveres erők egy tagja sérült meg.

Helyszíni katonai források szerint a szakadárok felszólították a katonákat,hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Miután a raktárban szolgálatot teljesítő katonák nem tettek eleget az ultimátumnak, támadásba lendültek, behatoltak a kerítésen keresztül, és automata gépkarabélyokkal, gránátvetőkkel lőtték, valamint kézigránátokkal támadták a katonai objektumot, ahonnan fegyvereket akartak szerezni. A katonáknak ugyanakkor sikerült visszaverniük a támadást, a szakadárok elfutottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik