Nagyvilág

Fogságba került egy amerikai újságíró Kelet-Ukrajnában

Simon Ostrovsky, a Vice újságírója nagy bajba került.

Egyelőre nem tudni biztosan, mi történt az amerikai újságíróval, vegyesek az információk. A szlavjanszki polgármester egy sajtótájékoztatón állítólag arról beszélt, hogy Simon Ostrovskyval nem történt semmi baj, nyugodtan dolgozik, sőt, még arra is célzott, hogy nem elképzelhetetlen, hogy a férfi beépült a milíciába. Ezzel szemben több híradás is arról számolt be, hogy elfogta kedden a milícia és most fogságban van – írja a mashable.com. A Vice egyelőre csak annyit közölt, hogy “tisztában vannak a kollégájuk helyzetével”, kapcsolatban állnak az amerikai külügyminisztériummal, és igyekeznek mindent megtenni a biztonságáért. A lap megemlíti, hogy a ”népi polgármesterének”, Vjacseszlav Ponomarevnek a milíciája nemrég több újságírót is tartott fogva.

Ostrovsky utoljára április 21-én írt a Twitterre, akkor is arról, hogy Ponomarev több újságírót is megfenyegetett, hogy kidobatja őket egy sajtótájékoztatóról, ahol állítólag “provokatív” kérdéseket tettek fel. Az eset óta nem tudni róla semmi biztosat.

Időközben az EBESZ médiabiztosa, Dunja Mijatović is megszólalt, aki az újságíró szabadon bocsátását követelte. Elmondta, hogy nagyon aggódik az Ukrajnában dolgozó újságírókért, és felszólította az illetékeseket, hogy hagyják abba a médiában dolgozók zaklatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik