Nagyvilág

Milliárdos állami pénzeket nyúltak le Spanyolországban

A spanyol rendőrség gyanúja szerint Andalúziában több tízmillió eurót sikkasztottak el szakmai képzések finanszírozására szánt állami pénzekből - jelentette szerdán több spanyol napilap.

Az El País című újság 20 és 40 millió euró (nagyjából 6 és 12 milliárd forint) közöttire becsüli a feltételezett csalások által okozott kárt. Az EFE spanyol hírügynökség és az El Mundo című napilap viszont azt jelentette, hogy akár a kétmilliárd eurót (616 milliárd forintot) is elérheti az elsikkasztott pénzek nagysága.

A gazdasági- és adócsalásokat vizsgáló különleges rendőrségi egység közlése szerint a nyomozás még kezdeti stádiumban van. Annyit tudni, hogy a munkanélküliek számára szervezett képzések megtartása az autonóm közösség kormányának, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek az illetékességi körébe tartozott. A hatóságok azt gyanítják, hogy több vállalat kifizettette a támogatási összegeket a tanfolyamokért, amelyeket valójában meg sem szervezett.

A szocialisták egyik fellegvárának számító, Spanyolország déli részén található Andalúziában már hónapok óta egy másik pénzügyi botrány uralja a szalagcímeket. Egy alapból, amely a tömeges elbocsátásokban érintett munkásoknak és cégeknek nyújt segítséget, eurómilliókat sikkasztottak el.

Brüsszel szerdán felszólította Madridot: tisztázza, hogy a szóban forgó csalási ügyletben európai uniós (EU) források is érintettek-e. Emer Traynor közösségi szóvivő egy brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szerdai lapjelentések nyomán kapcsolatba lépnek a spanyol hatóságokkal. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett: januárban, amikor az üggyel kapcsolatos első hírek megjelentek, már egyeztettek az andalúziai kormánnyal, amely biztosította az Európai Bizottságot (EB) arról, hogy uniós pénzekkel nem történtek visszaélések. Az EB akkor nemzeti ügynek minősítette az esetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik