Nagyvilág

Ukrajna: indulhat a terrorellenes művelet

Még mindig orosz kézen van több ukrán kormányépület. Az ukrán elnök az ENSZ-hez, a szakadárok Moszkvához fordultak segítségért.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn aláírta a kelet-ukrajnai “terrorellenes művelet” megkezdéséről szóló rendeletet – jelentette be az elnök sajtószolgálata.

A nemzetbiztonsági és védelmi tanács előző nap határozott úgy, hogy a fegyveres erők bevonásával átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani Kelet-Ukrajnában. A művelet célja a terrorista fenyegetés leküzdése, illetve Ukrajna területi intergritásának megőrzése – hangsúlyozta hétfői rendeletében Turcsinov. Az elnöki rendelet a közzététel napján, azaz hétfőn életbe is lép.

Szakadár akciók

Fegyveres szakadárok elfoglalták hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk településen a helyi katonai repülőteret. Az erről tanúskodó videofilm egy szlovjanszki hírportálon jelent meg. A szeparatisták közlése szerint a reptér elfoglalásával azt igyekeznek megakadályozni, hogy rendvédelmi egységek érkezzenek a városba Kijevből.

Helyszíni jelentések szerint a településen jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák jelentek meg, akiket Ukrajnában egyenruhájuk színéről a Krím orosz megszállása óta “zöld emberkékként” szoktak a médiában emlegetni. Hajlandók voltak beszédbe elegyedni az újságírókkal. Azt mondták magukról, hogy a Krím félszigetről érkeztek, és ukránok. Azért jöttek, hogy “fényes jövőt biztosítsanak” a város lakóinak – tették hozzá.

Emellett hétfőn több katonai teherautót láttak szemtanúk a városba érkezni, elmondásuk szerint azokon erősítés érkezett az oroszbarát fegyveresek számára. A szakadárok nem engedték, hogy az újságírók felvételeket készítsenek a teherautókról, elvették tőlük a rögzítésre alkalmas technikai eszközeiket. Az lb.ua hírportál tudósítója ugyanakkor lencsevégre kapott egy teherautót, amely mellett katonai egyenruhát viselő emberek vannak. A portál tudósítója a városban tartózkodó szakadároknál géppuskákat, gránátvetőket és mesterlövészpuskákat is látott.

Újabb ostrom Horlivkában

Eközben a megye egy másik településén, Horlivkában a rendőrség épületének elfoglalása után a szakadárok megostromolták és elfoglalták a városházát. Önhatalmúlag leváltották a település eddigi vezetőjét, és kinevezték polgármesternek Olekszandr Szapunovot, a horlivkai oroszbarát önvédelmi egység parancsnokát. Az épületre kitűzték a “donyecki köztársaság” zászlaját. A polgármestert annak ellenére váltották le, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták által jelképükké választott, narancs-fekete sávos orosz cári György-szalagot tűzte a ruhájára, s úgy jelent meg az épületfoglalók előtt.

Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a “donyecki köztársaság” zászlaját.

Az ukrán elnök korábban bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével “kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert”. Ez szerinte teljes mértékben összhangban van az ukrán törvényekkel, azzal a jogszabállyal is, amely arról rendelkezik, hogy mit kell tennie az államnak a terrorizmusellenes harc esetén.

Mindkét fél segítséget kér

Nagyon sok kérés érkezik Kelet-Ukrajnából személyesen az orosz államfőnek címezve, hogy nyújtson segítséget vagy avatkozzon be “valamilyen formában” – közölte Vlagyimir Putyin szóvivője hétfőn. A nap folyamán az orosz elnöktől kért védelmet Vjacseszlav Ponomarjov, az Ukrajna keleti részén lévő Szlovjanszk városházáját elfoglaló oroszpárti szakadárok vezetője. A térség több városában korábban számos kormányzati épületet foglaltak el a szakadárok.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő az ENSZ segítségét kérte hétfőn a “keleti terrorellenes akció” végrehajtásához Ukrajna keleti részében. Az ukrán államfői hivatal internetes oldalán olvasható közlemény szerint az elnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta: Ukrajnának nincs kifogása az ellen, hogy a világszervezet békefenntartóival együtt hajtsanak végre terroristaellenes műveletet Kelet-Ukrajnában.
Ez esetben Turcsinov szerint az ENSZ szakértői és megfigyelői maguk erősíthetnék meg akcióik legitimitását és helyességét.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.