Nagyvilág

Szakadárok foglalták el a rendőrséget Ukrajnában

Tíznél több rendőr megsebesült a Donyeck megyei Horlivkában hétfőn, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét.

Hírek érkeztek arról is, hogy a megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a “donyecki köztársaság” zászlaját. Helyszíni jelentések szerint Horlivkában a szakadárok az épület belső udvarán lévő bejárat felől hatoltak be. Kitörték a kerítés rácsait, majd betörték az épület ajtaját. A lezárt helyiségek ajtói közül is többet betörtek.

A szeparatisták követelték a rendőröktől, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Közölték velük, hogy ha nem állnak át a “nép oldalára”, agyonlövik őket. Az UNN független ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadásban súlyosan megsebesült Andrij Kriscsenko rendőrfőnök, és tucatnyi munkatársa is különböző fokú sérüléseket szenvedett.     A rendőrök korábban elbarikádozták magukat az emeleten. Kiálltak az erkélyre, s onnan közölték a tüntetőkkel, hogy a “nép mellett vannak”, de nem engedik az ukrán nemzeti lobogót levenni az épületről. A behatolók azonban később valamennyi rendőrt kikergették az utcára.

Oroszbarát szakadár fegyveresek elfoglalják a kelet-ukrajnai Kramatorszk rendőrkapitányságát
MTI/AP/Russian Reporter Magazine/Makszim Dondjuk

Az utcán összegyűlt, becslések szerint néhány tucatnyi tüntető az épületfoglalás közben Oroszországot és a feloszlatott Berkut rohamrendőrséget éltette. Az épületfoglalóktól azt követelték, hogy kényszerítsék térdre, majd lincseljék meg a rendőröket.

Alekszij Honcsarenko, az odesszai megyei tanács képviselője internetes blogjában közölte, hogy értesülései szerint a horlivkai rendőrök egy része átállt egy állítólagos orosz alezredes parancsnoksága alá, aki saját elmondása szerint Szimferopolból érkezett.

A városban oroszbarát tüntetők egy csoportja autókkal eltorlaszolta a rendőrségi épületnek helyt adó főutcát, aminek következtében dugó alakult ki. A helybeliek közül sokan elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért a szakadárok akciója miatt nem tudtak eljutni a munkahelyükre.

A tüntetésen egy – magát a “donyecki köztársaság” képviselőjének nevező – szeparatista orosz újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy céljuk leváltani a város jelenlegi vezetését, és kinevezni saját polgármesterüket, illetve meneszteni a városi rendőrfőnököt.

Az ukrán elnök korábban bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével “kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert”. Ez szerinte teljes mértékben összhangban van az ukrán törvényekkel, azzal a jogszabállyal is, amely arról rendelkezik, hogy mit kell tennie az államnak a terrorizmusellenes harc esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik