Nagyvilág

Bevetik a hadsereget Ukrajnában

Kezdetét veszi a terrorellenes művelet a hadsereg bevetésével Kelet-Ukrajnában - jelentette be az államfő, míg a CNN semmit nem lát az akciókból. Keleten időközben újabb épületet foglalnak az oroszbarát tüntetők.

Az elnök bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével “kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert”. Ez szerinte teljes mértékben összhangban van az ukrán törvényekkel, azzal a jogszabállyal is, amely arról rendelkezik, hogy mit kell tennie az államnak a terrorizmusellenes harc esetén.

Terrorsisták ellen nincs más megoldás

Meggyőződését fejezte ki, hogy “az ukránok készek visszavágni az agresszornak”, amely megsérti Ukrajna területi épségét. A rendőrök nem fognak fegyvert használni a békés polgárok ellen, viszont azokkal szemben fognak erőt alkalmazni, akiknél fegyver van, mert – mondta – “nincs más megoldás”.

A politikus meggyőződését fejezte ki, hogy a Donyec-medencében a helyi lakosság támogatásával hamarosan stabilizálódik a helyzet. “A terroristák kezétől nemcsak a rendőrök, hanem civil lakosok is meghaltak. Vér tapad a terroristák kezéhez” – hívta fel a figyelmet Turcsinov. Azt mondta, hogy a keleti régiókban a rendőri szerveket teljesen megújítják “az ukrán hazafiakkal”.

Újabb épületfoglalás

Az államfő bejelentése ellenére a CNN tudósítója nem lát terrorellenes akciót. “Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket”. Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja szerint az erők nagyon jól szervezettek, ami “arra enged következtetni, hogy nem helyi erőkről van szó”.

Mindeközben a Donyeck-régióban található Horlivkában éppen egy újabb kormányzati épületet foglalnak el az oroszbarát eről. Egy helyszínen lévő Twitter-tudósító szerint a tüntetők új rendőrparancsnokot választottak meg és a Donyecki Népköztársaságot éltetik.


Video streaming by Ustream

Szlovjanszkban minden csendes

A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában “minden csendes”, nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot. Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő vasárnap este közölte: Kelet-Ukrajnában terrorellenes művelet kezdődik, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert.

A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben megkezdődött a terrorellenes művelet.

Olekszandr Turcsinov hétfőn nem zárja ki, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról. “Nem ellenezzük a népszavazás megtartását. Mi több, meggyőződésem, hogy az ukránok túlnyomó többsége ezen a referendumon – amelyre a parlament megfelelő döntése esetén az elnökválasztással egy időben kerülhetne sor – az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára adná a szavazatát” – mondta Turcsinov.

Lejárt a határidő

Hétfőn reggel nyolckor lejárt a orosz párti épületfoglalóknak adott határidő, de a szakadárok nem vonultak el. Nem tették le a fegyvert a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban az orosz párti aktivisták, jóllehet Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott haladékot, hogy a szakadárok megadják magukat.

A két elfoglalt rendőrségi épület egyike felett a határidő lejártával is orosz zászló lobogott, míg az épület előtt a homokzsákokból emelt barikádnál álarcos emberek álltak.

Turcsinov az ukrán nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy “átfogó terrorizmusellenes hadműveletet” terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben.

„Nem akarunk rabszolgák lenni, Oroszországhoz akarunk csatlakozni”

Íme, így fest az Al-Dzsazíra riportjában Szlovjanszk és más kelet-ukrán városok, ahol az oroszpárti rendfenntartók arról is beszélnek Ukrajna most a senki földje. Szakértők szerint Ukrajnában az orosz sugalmazással ellentétben nincs oroszgyűlölet, az ellenszenv a (mindenkori) orosz-szovjet hatalom ellen irányul. A lakosság nagy része amúgy folyékonyan beszéli az orosz nyelvet is (amely nem különbözik sokban az ukrántól).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik