Nagyvilág

Másként gondolkodókat engedtek szabadon

Valószínűleg az amerikaiakkal folytatott tárgyalások nyomán hagyhatta el a vietnámi börtönt két államellenes cselekmények miatt elítélt férfi.

Büntetésének letöltése előtt szabadlábra helyeztek Vietnamban két újabb ismert másként gondolkodót – közölték ügyvédek és emberi jogi aktivisták.

A szokatlan intézkedést azzal egy időben hozták meg, hogy az ország szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal. Washington korábban közölte: nehéz lesz a kongresszussal elfogadtatni a megállapodást, ha Vietnam nem tesz érdemi lépéseket az emberi jogok helyzetének javítása érdekében.

Az ügyvédek és aktivisták szerint a több éves büntetését töltő Vi Duc Hoit és Nguyen Tien Trungot a hét végén engedték szabadon.

Az AP közlése szerint mindkét férfit a demokrácia érdekében kifejtett békés tevékenységével kapcsolatban ítélték el.
Hoi azért kapott büntetést, mert “kísérletet tett a néphatalom megbuktatására”, Trung ellen pedig az volt a vád, hogy “államellenes propagandát” folytatott.

Egy héttel korábban az ország egyik legnevesebb másként gondolkodója, az “államellenes tevékenység” miatt hét évre ítélt Cu Huy Ha Vu távozhatott a börtönből. A Washington közbenjárására kiszabadult aktivista azonnal el is utazott az Egyesült Államokba.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet üdvözölte a vietnami lépéseket, hangsúlyozva ugyanakkor, ez korántsem elegendő, hiszen politikai elítéltek százai sínylődnek még a börtönökben, akiket “azonnal és feltétel nélkül el kell engedni”.

Az AFP francia hírügynökség azt írta, hogy Vietnamban betiltották a magánsajtót, minden újság és televíziós csatorna állami kézben van. Ügyvédeket, bloggereket és jogvédő aktivistákat rendszeresen önkényesen őrizetbe vesznek, letartóztatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik