Nagyvilág

Bővült az EU szankciós listája

Négy újabb embert tettek fel hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei a vagyonbefagyasztással és vízumtilalommal sújtottak listájára ukrán közpénzek elsikkasztása miatt - közölte az Európai Unió Tanácsa.

A listán így már 22 név szerepel, de azt a négyet, amelyről ma döntöttek, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A döntés akkor lép hatályba, amint közzéteszik az EU hivatalos közlönyében, ami a tanács tájékoztatása szerint holnap történhet meg, és egészen addig fennáll a veszélye annak, hogy az érintettek kimenekítik befagyasztandó vagyonukat az EU-ból.

Ezzel egy időben a külügyminiszterek azt a március elején bejelentett egymilliárd euró értékű támogatást is jóváhagyták Ukrajna számára, amellyel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott segítséget egészíti ki az Európai Unió. A pénz maximum 15 évre szóló kedvezményes hitelt jelent, amely Ukrajna fizetési mérlegének egyenlegét hivatott javítani, és a gazdasági reformokat hivatott támogatni. A pénz folyósítása konkrét gazdaságpolitikai és pénzügyi feltételekhez kötött, amelyekről Kijevnek még meg kell állapodnia Brüsszellel.

A külügyminiszterek arra is áldásukat adták, hogy az Európai Unió egyoldalúan kereskedelmi kedvezményeket adjon Ukrajnának. Ezek várhatóan április 23-án lépnek majd hatályba, amikor közzéteszik őket az EU hivatalos közlönyében. Ez azt hivatott elősegíteni, hogy Ukrajna gazdasága már az uniós szabadkereskedelmi egyezmény aláírása előtt élvezhesse annak előnyeit. Brüsszeli becslés szerint a vámkönnyítés éves szinten akár félmilliárd euró megtakarítást is eredményezhet az ukrán exportőrök számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik