Nagyvilág

Ukrajna – átfogó terrorista-ellenes hadművelet jöhet

Hétfő reggelig kaptak haladékot a fegyverek letételére az oroszbarát felkelők. Moszkvának ez nagyon nem tetszik. Összeül az ENSZ BT.

Kelet-Ukrajna

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő hétfő reggelig adott haladékot a kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak a fegyvereik letételére.

Turcsonov a nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy “átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet” terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és “háborút folytat Ukrajna ellen”.

Nem hagyjuk, hogy Oroszország ismét a krími forgatókönyv szerint járjon el – jelentette ki.

Az ideiglenes elnök azt ígérte, hogy nem fogják felelősségre vonni azokat, akik hétfő reggelig leteszik a fegyvert, és korábban nem lőttek rá a biztonsági erőkre – állt az MTI/Reuters/EFE/AFP tudósításában.

Brit külügy: veszélyes eszkaláció kezdődött

Az eddig is veszélyes helyzet további éleződését jelzi, hogy fegyveres csoportok kormányépületeket foglalnak el kelet-ukrajnai városokban – közölte vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminisztérium.

A Foreign Office szóvivője szerint amíg Moszkva nem határolódik el nyilvánosan ezektől a törvényellenes akcióktól, addig “óhatatlanul adódik az a feltételezés”, hogy Oroszország részese e fejleményeknek.

A brit külügyi nyilatkozat szerint Oroszországnak tartózkodnia kell az olyan lépésektől, amelyek destabilizálják Ukrajnát.
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői ülésükön megvitatják, hogy milyen válaszintézkedések szülessenek a legutóbbi fejlemények nyomán – hangsúlyozta a minisztériumi szóvivő.

Moszka a BT összehívását sürgeti

Moszkva bűnnek bélyegzi az ukrajnai szakadárokat fenyegető, a kijevi hatóságok által bejelentett hadműveletet az orosz külügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint, és a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kezdeményezi.

Közleményében a Nyugatra hárította a felelősséget egy ukrán belháború megakadályozásáért, mondván, hogy a Nyugatnak “vissza kellene fognia” szövetségeseit az ukrán kormányban.

Moszkva a jegyzékben felszólította Kijevet, hogy “fejezze be a háborút a saját népe ellen”. “Követeljük a Majdan embereitől, akik megdöntötték a legitim ukrán elnök hatalmát, hogy azonnal hagyják abba a háborút saját népük ellen, és teljesítsék a február 21-i megállapodásban vállalt kötelezettségeiket”. “Felháborító Turcsinov bűnös parancsa, hogy a hadsereggel fojtsák el a tiltakozásokat” – hangsúlyozta a dokumentum.

Oroszország azt akarja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősen üljön össze a válság miatt – jelentette be a televízióban vasárnap este az orosz külügyminisztérium szóvivője.

“Az orosz fél sürgősen a BT elé, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elé viszi a délkelet-ukrajnai válsághelyzetet” – mondta Alekszandr Lukasevics. “Most a Nyugattól függ, hogy el lehet-e kerülni a polgárháborút Ukrajnában” – tette hozzá.

Az orosz kérésnek eleget téve összeül az ENSZ BT

Később (vasárnap este fél tízkor) jött a hír, hogy az orosz kérésnek eleget téve rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az ukrán helyzetről. Az ülés helyi idő szerint vasárnap este nyolckor kezdődik – magyar idő szerint hétfőn hajnali kettőkor.

A tanácskozás hírét a BT egy névtelenséget kérő diplomatája közölte a Reuters brit hírügynökséggel. Egy másik diplomata az mondta, hogy már jelenleg is folynak tárgyalások Ukrajna részvételével.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik