Nagyvilág

Harcok robbantak ki Ukrajnában

Fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában, összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO).

A Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a helyi adminisztráció épületére, az azt védő rendőrök viszonozták a tüzet. Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. A támadók állítólag AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve – közölte Arszen Avakov.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a testületet. A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik. A miniszter szerint e lövöldözéseknek egyelőre nincsenek halálos áldozataik.

Közben helyszíni sajtójelentések szerint Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a “donyecki köztársaság” zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat. Krasznij Limanban – szintén helyszíni beszámoló szerint – mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe.

Donyeckben oroszbarát szakadárok a rendőrkapitányság épületét szállták meg. A tüntetők nyomásának engedve lemondott posztjáról Konsztyantin Pozsidajev megyei rendőrkapitány. Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött “Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója”. Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők “segítik” a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik