Nagyvilág

Kétféle módon szerepel a Krím a Google térképén

Másként szerepel a Google térképukrán és orosz változatán a Krím félsziget.

A térképszolgálat orosz változatában (maps.google.ru) a felhasználók azt láthatják, hogy a félszigetet államhatár választja el Ukrajnától.

Mindenkinek a hazája szerint

A Google globális térképszolgálatán (maps.google.com) azonban – ahogy például az ukrajnai vagy a magyar változatban is – az Oroszország által bekebelezett Krím továbbra is Ukrajna részeként van feltüntetve.

Korábbi közlések szerint március végén a Jandeksz orosz internetes kereső térképszolgáltatása, a Jandeksz.Kart hasonló módon változtatta meg a Krím hovatartozását: az orosz felhasználók az Oroszországi Föderáció részeként látják a félszigetet, míg az ukránok számára az változatlanul Ukrajna része.

Argentinában is az orosz álláspont szerint látható

Minden más országban, ahol a Jandeksz jelen van, a felhasználók kormányuk álláspontjának megfelelően a Krímet ukrán vagy orosz fennhatóság alatt álló területnek látják.

Ellenben azokban az országokban, például Dél-Afrikában vagy Argentínában, ahol nincs jelen a Jandeksz, a felhasználók az orosz hivatalos álláspont szerint Oroszország részének látják a Krímet.

A Google objektivitásra törekszik

A Google a téma kapcsán közölte: a térképen dolgozó csapat mindent megtesz azért, hogy a vitatott régiókat, területeket objektíven mutassa a térkép. Ahol vitatottak a határok, ott ezt a Google Térkép jelzi. Azokban az országokban, ahol létezik a Google Térképnek helyi változata, az mind az elnevezések mind a határok tekintetében a helyi szabályozásokat követi.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik