Nagyvilág

Fegyveresek elfoglalták egy kelet-ukrajnai város rendőrkapitányságát

A kelet-ukrajnai Szlovjanszk város rendőrkapitányságát - közölte szombaton Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A hírt a belügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, írja az MTI.

„Terepruhás fegyveresek elfoglalták a szlovjanszki rendőrkapitányságot. A válasz nagyon kemény lesz, mert van különbség tüntetők és terroristák között” – írta a miniszter.

Egy helyi rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a fegyvereseknek egyelőre semmilyen követelésük nincs, és nem közöltek semmit arról, hogy kicsodák.

A 100 ezer lakosú Szlovjanszk a donyecki területen található, 150 kilométerre az orosz határtól.

Kijev péntekig adott határidőt arra a donyecki és a luhanszki épületfoglalóknak, hogy hagyják az intézmények területét, de ennek nem tettek eleget, és egyelőre az ukrán rendőrség sem lépett akcióba velük szemben. A harkivi közintézményt közben már visszafoglalták a hatóságok. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Donyeckbe látogatott, hogy kísérletet tegyen a válság megoldására, de közvetlenül nem tudott tárgyalni a tüntetőkkel.

Avakov Facebook-bejegyzésében azt írta még: „..akik párbeszédre törekszenek, azokkal beszélünk,és megpróbálunk megoldást találni. Viszont akik fegyvert fognak, felgyújtanak épületeket, emberekre – rendőrökre – lőnek, álarcban botokkal terrorizálják őket, azokkal szemben a megfelelő módon lépünk fel.”

Újabb épület a fegyveresek kezén

Az állambiztonsági szolgálatnak otthont adó épületet is elfoglalták szombaton a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban azok az ismeretlen fegyveresek, akik korábban a város rendőrkapitányságát is megszállták.

A helyi rendőrség jelentése szerint az oroszbarát épületfoglalók legalább 400 kézi- és 20 automata fegyvert kaparintottak meg a rendőrségtől, mielőtt megszállták volna a második épületet is. Az AFP több forrásra hivatkozva tudni véli, hogy a szlovjanszki akciók végrehajtói a szomszédos nagyvárosból, Donyeckből érkeztek.

Az országrész Ukrajnáról való leválását követelő oroszbarát tüntetők már napokkal korábban megszállták a közigazgatás épületét a kelet-ukrajnai Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban. A harkivi közintézményt azóta visszafoglalták a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik