Nagyvilág

Irán egyre közelebb lehet az atomfegyverhez

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Irán két hónapon belül képes lenne nukleáris fegyver gyártására alkalmas hasadóanyagot előállítani.

Kerry leszögezte, hogy ez önmagában nem jelenti azt, hogy Irán képes lenne robbanótöltetet gyártani, vagy atomkísérletre alkalmas rendszert létrehozni.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte: az iráni atomprogramról Bécsben újraindult tárgyalások várható végkifejletét illetően “nem optimista”. E tárgyalásoknak a nem hivatalos határidő értelmében júliusig kellene elvezetniük a megállapodáshoz.

A Washington és a Teherán közötti kétoldalú viszony fontos fejleménye, hogy Fehér Ház kedden közölte: “nem életképes” az iráni vezetésnek az a döntése, hogy Hamíd Abutálebit kívánja megtenni az iszlám köztársaság ENSZ-nagykövetének. Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az amerikai hatóságok megtagadták-e a beutazó vízumot a diplomatától.

Abutálebi amerikai vádak szerint szerepet játszott a teheráni amerikai nagykövetség 1979-ben történt megszállásában és a követségi alkalmazottak 444 napig tartó fogva tartásában. Az amerikai szenátus hétfőn egyhangúlag elfogadta azt a törvénytervezetet, amely kitiltaná az iráni diplomatát az ország területéről és a kezdeményezésnek a képviselőházban is erős a támogatottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik