Nagyvilág

A krímiek is szavazhatnak az ukrán elnökválasztáson

Az Oroszország által megszállt Krím félszigeten élők is szavazhatnak a május 25-i elnökválasztáson.

Zsanna Uszenko-Csorna, a központi választási bizottság helyettes vezetője elmondta, hogy a krími ukrán állampolgárok írásban kérhetik, hogy Ukrajna más részében vegyék fel őket a választási névjegyzékbe, és oda utazva leadhatják szavazatukat. Hangsúlyozta, hogy számukra biztosítják az ukrán jogszabályok a választáson való részvételt. Ukrajna és a nemzetközi közösség java része – beleértve az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és Kanadát – nem ismeri el a Krím Oroszországhoz csatolását, hanem továbbra is Ukrajna részének tekinti a területet.

Közben kedden a parlament módosította a választási törvényt aszerint, hogy lehetővé váljon az elnökválasztás napján helyi választásokat is tartani – írja az MTI.

Korábban már ismertté vált, hogy ugyanezen a napon választanak új főpolgármestert Kijevben.

Petro Porosenko politikus-üzletember, a közvélemény-kutatások szerinti legesélyesebb elnökjelölt és Vitalij Klicsko pártja, az Ütés (UDAR) március 31-én állapodtak meg abban, hogy Klicsko nem indul az elnökválasztáson, hanem pártjával Porosenko mögé áll, cserébe viszont a főpolgármesteri posztra pályázik, amelyben pedig Porosenko csapatával nyújt neki segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik