Nagyvilág

A lengyeleknek bejött Nagy-Britannia – maradnának

Nagy többségük úgy érzi, befogadták, és még a helyhatósági választásokra is a szigetországban adják le a voksukat.

felük

A közösség 72 százaléka érzi, úgy hogy befogadták új hazájában, és állandóan ott akar maradni – derült ki egy csütörtökön közzétett felmérésből, amelyet három közvélemény-kutató és marketing intézet, az Ipsos, a Polarity UK és a Polish City Club közösen készített. 40 százalékuk a brit állampolgárságot is meg szeretné.

Szavaznak a brit választáson is

A felmérés tanúsága szerint a nagy-britanniai lengyelek politikailag aktívak – ami a felmérést végző cégek szerint nem meglepő, hiszen EU-állampolgárok -, és részt akarnak venni a májusi európai parlamenti, de a szintén májusi brit helyhatósági választásokon is.

Közel felük Nagy-Britanniában, 12 százalékuk viszont Lengyelországban akar szavazni a májusi EP-választásokon.

Az EU-ellenes pártot is sokan támogatják

Felük még nem döntötte el, hogy melyik pártra fog szavazni. 18 százalékuk a Brit Liberális Pártot támogatja, 16 százalék a Munkáspártot, 12 százalék a kormányzó konzervatívokat, 4 százalék pedig az EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP).

Az ugyancsak májusban sorra kerülő brit helyhatósági választásokon a biztos pártválasztók 20 százaléka készül a Munkáspártra szavazni, 17 százalék támogatná a Munkáspártot, 17 százalék a liberálisokat, 12 százalék a konzervatívokat és 4 százalék a függetlenségi pártot.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nagy-britanniai lengyelek szívesen vesznek részt közösségi és karitatív tevékenységekben: 60 százalékuk tervezi, hogy önkéntes munkát vállal, 46 százalékuk pedig azt mondta, hogy már részt is vett ilyen munkában.

A mintegy 38 milliós lengyel népességből több mint 2 millióan élnek és dolgoznak külföldön, a legtöbben Nagy-Britanniában, Írországban, Hollandiában és Németországban. A lengyelországi népesség elöregedése miatt különösen aggasztó, hogy az emigránsok több mint fele 39 évesnél fiatalabb, sokan közülük külföldön alapított családot, indított vállalkozást, és már nem is tervezi, hogy valaha visszatérjen szülőhazájába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik