Nagyvilág

Egymást eszik az emberek a Közép-afrikai Köztársaságban

Elképesztő az erőszak! Kegyetlenül irtja egymást az ország keresztény és muzulmán lakossága.

Kannibalizmus és az erőszak más horrorisztikus formái ütötték fel a fejüket a Közép-afrikai Köztársaságban szombat éjjel, miután a keresztény milíciák ütöttek rajta muszlim vallású területeken azt követően, hogy pénteken lemondott az ország első muzulmán elnöke, Michel Djotodia – írja a Telegraph című brit lap.


Fotó: AFP / Eric Feferberg

A rendet jelenleg az Afrikai Unió és Franciaország csapatai próbálják fenntartani, de keresztény szabadcsapatok behatoltak a főváros, Bangui muszlim negyedeibe, mecseteket gyújtottak fel és vérengzésbe kezdtek. Szemtanúk emellett arról számoltak be, hogy a zűrzavart kihasználva a főváros északi kerületeiben egyes csoportok fosztogattak és több helyi lakost megcsonkítottak.

Egy diktátor emlékére

A Telegraph által idézett egyik szemtanú egy macsétákkal felfegyverkezett csoportot látott, ahogy egy muzulmán férfi testrészeit eszik. Valószínűleg az országot korábban, 1966 és 1979 között uraló diktátor, Jean Bedel Bokassa emlékére, aki hivatali ideje alatt állítólag rendszeresen fogyasztott emberhúst.

„Macsétákkal mészárolnak le embereket, a testüket megégetik és esznek a húsukból” – mondta egy helyszínen tartózkodó segélymunkás múlt éjjel az AFP riporterének.

Menekítik a külföldieket

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió 28 tagállamának nagykövetei szombatra virradóra megállapodtak, hogy közös katonai akciót indítanak, hogy megfékezzék a vérengzést az országban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szombaton bejelentette, hogy megkezdi 33 ezer külföldi evakuálását az országból. Nigéria, Mali, Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányától is kaptak felkérést állampolgáraik kimenekítésére.

Így kezdődött

Michel Djotodia elnök és Nicolas Tiangaye kormányfő lemondását pénteken jelentették be a csádi fővárosban, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének csúcstalálkozója után. A nemzetközi közösség azért szorgalmazta távozásukat, mert Djotodia nem tudott véget vetni az országban tomboló vallási erőszaknak.

A muzulmán vallású elnök tavaly márciusban került hatalomra, amikor a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát megdöntötte a Séléka muszlim lázadó szövetség.

Az egykori francia gyarmaton december 5-én véres összetűzések törtek ki a Séléka fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztény harcosok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik