Nagyvilág

Janukovicsnak jobb volna meghalnia?

A fehérorosz elnök inkább lelövetné magát ukrán kollégája helyében, semhogy bujdokoljon saját országa állampolgárai elől.

„Az elnöknek a saját népével kell lennie, akármennyire is a nehezére esik – üzente Viktor Janukovicsnak egy politikai televíziós show-műsornak adott telefonos interjújában Alekszandr Lukasenko. – Még akkor is, ha holnap rád lőnek vagy kivégeznek – ez a te sorsod! Ha kell, fel kell áldoznod magad. Ücsörögsz a rezidenciádban, a hatalmadat élvezve, de ha szorul a hurok, elmenekülsz? Nem, számomra ez elfogadhatatlan” – fogalmazott a fehérorosz államfő.

Lukasenko szerint egy elnök nem viselkedhet így. Ha nincs, aki mellé álljon, akkor egyedül kell fegyvert ragadnia. S ha meg kell halni… előbb-utóbb úgyis mindannyinknak ez lesz a sorsunk. De akkor sem a barátaidnak, sem a hozzátartozóidnak, sem a fiaidnak nem kell utána szégyenkezniük – vélekedett.

Alekszandr Lukasenko, akit a Nyugat eddig Vlagyimir Putyin bólogató kebelbarátjának tartott, most a keleti Nagy Testvérrel ellentétben azt nyilatkozta, hogy az ukrán képviselőház teljesen törvényesen járt el, amikor úgy ítélte meg, hogy Viktor Janukovics önként bújt ki államfői kötelezettségeinek teljesítése alól.

„Egyszerűen kereket oldott. Nincs mit ezen szépíteni” – szögezte le Fehéroroszország első embere, akinek interjúját vágatlan formában péntek este hallgathatják meg az ukrán tévénézők a Suszter Live című politikai show-műsorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik