Nagyvilág

Valami nagyon fontosra készülhet Janukovics

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő bejelentést tesz kedden Rosztov-na-Donu oroszországi városban - vált ismertté hétfőn a politikus környezetéből származó forrásokból.

Az orosz média szerint a bejelentés időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják a sajtót. Viktor Janukovics utoljára február 28-án lépett a nyilvánosság elé, ugyancsak Rosztov-na-Donuban, ahova megbuktatása után menekült. Az orosz, az ukrán és a nemzetközi média nagy érdeklődése mellett tartott sajtótájékoztatón húsz újságíró tehetett fel kérdéseket, és ő mindenre válaszolt is, kivéve egyet, amelyet sem ő, sem a jelenlévő újságírók többsége nem értett.

Janukovics akkor azt mondta, hogy továbbra is Ukrajna elnökének tekinti magát, és folytatni akarja harcát Ukrajna jövőjéért. Azt hangoztatta, hogy Ukrajnában nacionalista, fasisztabarát erők ragadták kézbe a hatalmat, amelyek szerinte az ország népességének abszolút kisebbségét képviselik. A politikus kiállt Ukrajna egysége mellett, s leszögezte, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitől.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor március 4-én a Biztonsági Tanácsban bemutatta az elűzött államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett segítségkérő levelét.

A múlt héten olyan nem hivatalos hírek kaptak lábra, hogy Janukovicsot szívinfarktus gyanújával kórházba szállították, és súlyos az állapota. Halálhíréről is voltak hírek, de hamisnak bizonyultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik