Nagyvilág

“Hadat üzent” az ukrán vezetés a szélsőjobbosoknak

Azáltal, hogy az ukrán rendőrség brutálisan likvidálta a Jobboldali Szektor (PSZ) egyik vezetőjét, és ahogyan a történtekre a belügyminiszter reagált, az új ukrán vezetés gyakorlatilag hadat üzent a szélsőjobboldali szervezetnek – írta csütörtöki számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

A cikk szerint a PSZ nyugat-ukrajnai vezetőjének, a híres-hírhedt Szasko Bilijnek – polgári nevén Olekszand Muzicskónak – a meggyilkolása kapcsán felvetődik a kérdés, nem arról van-e szó, hogy a mór megtette kötelességét – kiharcolta a most regnáló politikai erőknek a hatalmat -, a mór mehet. Az újság nem zárja ki, hogy a nyugati hatalmak adtak szabad kezet, sőt parancsot az ukrán kormánynak arra, hogy tisztítsa meg az országot a terepszínű ruhában, fegyverrel flangáló kétes egyénektől, csoportoktól.

Az írás szerint az sem lenne igazán meglepő, ha az említett parancsnak eleget téve, azt követően, hogy rendezték Dmitro Jarosnak (a PSZ vezetőjének) és szövetségeseinek az ügyét, sor kerülne a Szabadság (Szvoboda) pártra is. Egyelőre nem bántják, mert egyrészt ma még szükség van rá, a parlamenti képviselőinek a szavazataira, amivel biztosítani tudja a viszonylagos stabilitást a vezetésben, másrészt sohasem jó egyszerre két fronton harcolni, főleg nem akkor, amikor Oroszországgal szemben létezik egy másik frontvonal is – olvasható a cikkben.

A Szabadság pedig mindeközben valószínűleg két malomkő között őrlődik – véli a lap, amely szerint egyfelől a párt alighanem sejti, neki is a PSZ-éhez hasonló sorsot szántak, csak várnak vele a tervezett elnökválasztás eredményének a kihirdetéséig, másfelől azonban – éppen a május 25-re tervezett voksolás miatt – a mostani tisztogatás neki is jót tesz, hiszen a radikálisok elsősorban az ő híveiket szippantották el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik