Nagyvilág

Oroszok lettek a Krímen kiképzett delfinek

Az eddig az ukrán flotta bázisának számító Szevasztopol két akváriumának lakói – delfinek és fókák - az orosz hadsereg kötelékébe kerültek, miután Oroszország bekebelezte a félszigetet.

A két tengeri faj katonai célokra való kiképzése a Szovjetunió széthullásával megszűnt, Ukrajna azonban 2012-ben újraindította a programot Szevasztopol két akváriumának egyikében. A város néhány nappal ezelőttig az ukrán flotta bázisa volt.

A katonai delfináriumban újfajta módszerekkel dolgoztak azon, hogy szélesítsék a delfinek és a fókák tudását annak érdekében, hogy bevethessék őket a víz alatt fegyverek, tárgyak vagy épp emberek megtalálására. Az állatokat úgy idomították, hogy ha megtalálják a keresett objektumot, érintsék hozzá a fejükre erősített kioldószerkezetet, s így egy bója emelkedik a felszínre. A szakemberek fegyveres támadódelfineket is képeztek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést erősítettek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthattak végre támadásokat.

Katonai célokra 1965 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban. A világon két helyen képeznek ki delfineket katonai célokra: az egyesült államokbeli San Diegóban és Szevasztopolban.

A delfinek katonai célú képzését mindkét országban igyekeznek a lehető legnagyobb titokban tartani. Az egyesült államokbeli kiképzésekről azonban 2005-ben kerültek napvilágra hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több olyan delfinnek, amelyen rajta maradhatott a ráerősített harci eszköz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik