Nagyvilág

Elfogadta a pápa a luxuspüspök lemondását

A több millió eurós költekezésével nagy botrányt kavaró Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi püspök idővel más feladatot kaphat.

A vatikáni vizsgálat arra jutott, hogy a délnyugat-németországi Limburg egyházmegyéjében “olyan helyzet alakult ki, amely lehetetlenné teszi, hogy a püspök megfelelően ellássa hivatalát”. Ezért Ferenc pápa elfogadta a püspök lemondását, amelyet Tebartz-van Elst eredetileg tavaly október 20-án nyújtott be. A menesztett püspök “a megfelelő időben új megbízatást kap majd” – derült ki a Szentszék közleményéből.

31 milliós rezidenciát épített

A limburgi egyházmegye püspöki feladatainak ellátásával ideiglenesen Manfred Grothe segédpüspököt bízta meg a Vatikán.

Ferenc pápa tavaly októberben már felfüggesztette tisztségéből a limburgi püspököt, akiről kiderült, hogy egyházi pénzekből az eredetileg tervezett 2,5 millió eurónál nagyságrendekkel többet, mintegy 31 millió eurót költött saját rezidenciájának felépítésére. A vizsgálat idejére el kellett hagynia az egyházmegyét.

Eskü alatt hazudhatott

A német média luxuspüspöknek titulálta a főpapot, amióta tavaly ősszel elrendelték kiadásai ellenőrzését. A német püspöki konferencia bizottságot hozott létre, amely részletes jelentést állított össze a rezidencia felépítéséről. A jelentést március elején küldték el a Vatikánba, és német sajtóforrások szerint hamarosan nyilvánosságra is hozzák.

Trebartz-van Elstet német bírák azzal is vádolják, hogy eskü alatt hazudott az indiai szegénységellenes programok megtekintésére felhasznált első osztályú repülőjegyekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik