Nagyvilág

Csempészhajókat süllyesztett el az izraeli haditengerészet

Két palesztin cigarettacsempész sebesült meg az akcióban.

Tüzet nyitott az izraeli haditengerészet szerdán két, Egyiptomból a Gázai övezet felé tartó palesztin csempészhajóra, a lövéseket követő robbanások után mindkét hajó elsüllyedt.

Elmenekült a legénység

Szemtanúk és palesztin kórházi források szerint a Rafah felé tartó cigarettacsempész-hajók fedélzetén ketten könnyebben megsebesültek, a két hajó legénységének többi tagja el tudott menekülni.

Az izraeli hadsereg megerősítette az esetet, hozzátéve, hogy a művelet közben a partról palesztin fegyveresek lőttek rájuk, és egy izraeli hajót megrongáltak. Egy katonai szóvivő szerint azt követően nyitottak tüzet, hogy a palesztin hajók a felszólítás és a figyelmeztető lövések ellenére sem álltak meg.

Csempészalagutakat romboltak le

A Gázai övezetre 2006-ban bevezetett izraeli blokád értelmében nem közlekedhetnek hajók a terület partjának 11 kilométeres körzetében.

Az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök eltávolítása után tavaly júliusban hatalomra került új kairói kormány biztonsági okokra hivatkozva jelentősen korlátozta a Gázai övezet és Egyiptom közötti összeköttetést, és lerombolt több mint 1300 csempészalagutat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik