Nagyvilág

“Az Izraelben élő nem zsidók ellenségek” – rongáltak Jeruzsálemben

Palesztinok autóit rongálták meg vandálok Kelet-Jeruzsálemben, a város egyik arab negyedében hétfő reggel - közölte a rendőrség jelentése alapján az izraeli katonai rádió.

Ezúttal ismeretlenek 34, Kelet-Jeruzsálemben parkoló autó gumiabroncsait tették tönkre, egy autóbuszra pedig arab ellenes feliratot firkáltak, amely szerint „az Izraelben élő nem zsidók valójában ellenségek”. A rendőrség megindította a nyomozást.
Ugyanezen a helyen hét hónappal ezelőtt volt egy hasonló, akkor 25 autót érintő akció, egy hónappal ezelőtt pedig a Gilo nevű, zsidók lakta városrész arab szomszédságában tettek működésképtelenné 30 gépjárművet.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat a múlt hónap elején elfogta a tetteseit az egyik akciónak. A három  jobboldali nacionalista fiatal ellen vádat emeltek. A rongálásokat “Ez az ára” akcióknak nevezik, ami arra utal, hogy szélsőséges zsidó telepesek ezt a feliratot firkálták mecsetekre, templomokra, izraeli békepárti szervezetek irodáira, sőt laktanyákra is az izraeli kormány “palesztin barát politikája” elleni tiltakozásul, illetve megtorlásul a palesztinok támadásaiért.

Januárban ismeretlenek Kabalán palesztin falunál vágták szét több autó abroncsait, és ott is arab ellenes feliratokat firkáltak egy falra. Két héttel korábban az izraeli hadsereg mentett ki a feldühödött helyiek köréből mintegy tizenöt telepest Kuszra arab faluban, akik “Ez az ára” akcióval akarták megbosszulni engedély nélküli lakókocsitelepük felszámolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik