Nagyvilág

“Ha Izrael megszegi az alkut, mi is meg fogjuk”

Ha az izraeli kormány nem engedi szabadon a foglyokat, azonnal felújítják az ENSZ-tagságért folytatott palesztin kampányt.

A palesztin vezetés azzal fenyegette meg szerdán az izraeli kormányt, hogy újrakezdi az ENSZ-tagságért folytatott kampányt, amennyiben a zsidó állam a korábbi tervekkel ellentétben nem enged szabadon további palesztin foglyokat – írja az MTI.

Az izraeli kabinet tavaly júliusban hagyta jóvá 104, régóta börtönben lévő palesztin fogoly szabadon engedését, hogy ezzel is segítse a két fél közötti béketárgyalások újraindítását. A szabadon bocsátás négy szakaszban történik, több hónapra elnyújtva, Izrael azonban a napokban jelezte, hogy valószínűleg nem engedi el az utolsó, huszonkilenc fős csoportot, amelynek az eredeti tervek szerint március 29-én kellett volna szabadulnia.

Cipi Livni izraeli főtárgyaló keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Izrael soha nem tett ígéretet a palesztin foglyok szabadon engedésére és hangsúlyozta, az nagyban függ a béketárgyalások márciusi előrehaladásától. Szakértők szerint a zsidó állam az április végén lezáruló tárgyalások meghosszabbítását szeretné elérni.

“Ha Izrael megszegi az alkut, mi is meg fogjuk”

Nabil Saat, Mahmud Abbász palesztin elnök egyik közeli munkatársa erre válaszul kijelentette, hogy amennyiben Izrael nem engedi szabadon a foglyokat, azonnal felújítják az ENSZ-tagságért folytatott palesztin kampányt, amelyet a béketárgyalások tavalyi újrakezdésekor függesztettek fel.

“Mi megfogadtuk, hogy nem kérelmezzük felvételünket az ENSZ szerveihez, Izrael pedig megfogadta, hogy négy szakaszban szabadon enged 104 palesztin foglyot” – mondta a tisztségviselő. “Ez volt az alku, ha Izrael megszegi, mi is meg fogjuk” – tette hozzá.

A kérdés mindkét fél számára nagy jelentőséggel bír. Az izraeli kormány terroristáknak, Rámalláh pedig hősöknek tartja a zsidó állam börtöneiben raboskodó mintegy ötezer palesztin foglyot. A korábban szabadon engedett rabok hazatérésükkor meleg fogadtatásban részesültek, az ünneplés viszont haragot váltott ki az izraeli lakosság körében, mivel a foglyok közül korábban sokan véres merényleteket követtek el izraeli civilek ellen.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő közölte, az Egyesült Államok támogatja a foglyok szabadon bocsátását. “Ez része a felek közti egyezségnek” – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik