Nagyvilág

Több mint 500 embert ítéltek halálra Egyiptomban

Halálra ítélte az iszlamista Muzulmán Testvériség 529 tagját egy egyiptomi büntetőbíróság hétfőn

A halálra ítéltek  tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, és a támadásban az őrs helyettes parancsnoka életét vesztette – jelentette a Nil TV egyiptomi tv-csatorna.

Az eset a fővárostól 250 kilométerrel délre, Minja tartományban történt, miután augusztus 14-én a biztonsági erők – egyebek mellett éleslőszer használatával – feloszlatták az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tüntetők két táborát Kairóban. A karhatalom akciójában több százan életüket vesztették.

Az ügyvéd, Ahmed al-Sharif elmondta ezen kívül a Reutersnek, hogy csupán 16 vádlottat mentett fel a bíróság. A vádlottak közül csak 123-an voltak jelen az ítélethirdetésnél.

A kormány már korábban terrorista csoportnak nyilvánította a Muzulmán Testvériséget, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ők egy békés csoportosulás.

Ítéletek futószalagon

Az ítélet nem jogerős. Az 529 elítéltből 123 volt jelent az ítélethirdetéskor, a többi szabadlábon védekezett, avagy szökésben volt. Kedden újabb ítéletek várhatóak mintegy 700 elítélt ügyében, őket a hatóságok emberek és közjavak elleni támadással, kvázi garázdasággal vádolják. A folyamatban levő ügyekben több Al-Dzsdazira-újságírót is vádolnak álhírterjesztéssel, illetve terrorista szervezetben való részvétellel. A csatorna visszautasítja a vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik