Nagyvilág

Magyarországnyi területen keresik az eltűnt repülőt

Még mindig azt próbálják meg kitalálni, hogy merre van a szénakazal, amiben a tű lehet.

Az Indiai-óceán déli részének az eddiginél jóval kisebb, de még így is 17 magyarországnyi területére szűkítették le kedden az eltűnt utasszállító utáni keresést a malajziai hatóságok. A kérdéses területet az elmúlt napok felfedezései nyomán az eddigi 20 százalékára korlátozták, de még így is mintegy 1,6 millió négyzetkilométer.

Az ausztrál tengerbiztonsági hatóság közölte, hogy szerdán folytatják a kutatást, amelyet az erős szelek és a hömpölygő hullámok miatt kedden kénytelenek voltak felfüggeszteni.

A malajziai miniszterelnök egy nappal korábban jelentette be, hogy a műholdas adatok legújabb elemzése szerint a Malaysia Airlines MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén a tengerbe zuhant az Indiai-óceán távol eső, déli részén.

Kivételes és rendkívüli nehézségek várhatók

“Tulajdonképpen nem tűt keresünk a szénakazalban, hanem még mindig azt próbáljuk kideríteni, merre lehet a szénakazal” – mondta Mark Binskin, az ausztrál légierő tábornagya a perth-i katonai támaszponton, ahonnan a kutatásban részt vevő ausztrál repülőgépek felszállnak.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kedden a parlament előtt elmondta, hogy a keresés hosszú időt fog igénybe venni, valamint kivételes és rendkívüli nehézségekre számítanak. A kutatásban részt vevő illetékesek elmondták, hogy jelenleg versenyt futnak az idővel, ugyanis a Boeing 777-es típusú gép fekete dobozai még két hétig bocsátanak ki jeleket. Amennyiben addig nem bukkannak az utasszállító nyomára, örök rejtély maradhat, mi is történt a repülőgéppel.

Hét kilóméter mély is lehet ott a víz

Hishamuddin Hussen malajziai védelmi és közlekedési miniszter elmondta, hogy az amerikai haditengerészet egy, a fekete dobozok mélytengeri felkutatására alkalmas vízi járművet irányított Ausztrália felé, amely április ötödikén éri el a kérdéses területet. A keresésben összesen huszonhat ország vesz részt. Az utasszállító roncsainak és fekete dobozainak megtalálását nagyon nehezíti, hogy a vízmélység a hétezer métert is elérheti az Indiai-óceán kérdéses részén.

Mintegy két évbe telt, mire megtalálták annak az Air France-repülőgépnek a fekete dobozát, amely 2009-ben Rio de Janeiróból Párizsba tartott, amikor az Atlanti-óceánba zuhant, pedig a kutatócsoport néhány napon belül lokalizálni tudta a baleset pontos helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik