Nagyvilág

Eltűnt utasszállító: felfüggesztették a keresést

A heves esőzésekkel kísért erős szél miatt legalább egy napig felhagynak a roncsok utáni kutatással.

Legalább 24 órára felfüggesztették kedden a Malaysia Airlines légitársaság két héttel ezelőtt eltűnt gépének keresését az Indiai-óceán déli részén a heves esőzésekkel kísért erős szél miatt – derült ki a műveletet irányító ausztrál hatóságok tájékoztatásából.

Najib Razak malajziai miniszterelnök hétfő este Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az utasszállító 239 emberrel a fedélzetén a műholdas adatok újabb elemzése szerint az Indiai-óceán déli részébe zuhant. Elmondta továbbá azt is, hogy a gépet üzemeltető légitársaság már értesítette az utasok családtagjait arról, hogy nincs túlélő.

Utóbbi információkat kedden megerősítette Nor Yusof, a Malaysia Airlines igazgatótanácsának elnöke is – írja az MTI.

“Tizenhét nap után, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján el kell fogadnunk az MH370-es járat elvesztésének fájdalmas tényét és azt, hogy nincs túlélő” – közölte Yusof egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: a légitársaság gépének eltűnése  példa nélküli eset, amelyet példa nélküli válasz követett.

A kutatás helyszínére viszik a hozzátartozókat

Mint mondta: addig folytatják a keresést és a vizsgálódást, amíg rá nem akadnak az utasszállítóra. A légitársaság elnöke szerint “nagy kihívást” jelent a gép roncsainak felkutatása, amelyek gyaníthatóan az Indiai-óceán egy távoli övezetében zuhantak le.

Ahmad Jauhari Yahya, a Malaysia Airlines ügyvezető igazgatója kedden közölte, hogy a gép utasainak hozzátartozóit – amennyiben szeretnék – elviszik Ausztráliába, a kutatás helyszínére. Beszélt arról is, hogy a légitársaság továbbra is komoly hangsúlyt fektet az áldozatok családjainak átfogó támogatására. Ennek részeként minden utas után 5 ezer dolláros (mintegy 1,1 millió forintos) kezdeti pénzügyi segítséget nyújtanak a hozzátartozóknak.

Kedden tüntetők százai, túlnyomórészt az eltűnt gép utasainak családtagjai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve az utasszállítóval kapcsolatos pontos tájékoztatást.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik