Nagyvilág

Eltűnt repülő: hajó közelében leltek újabb nyomot

Egy kör alakú, zöldesszürke színű, továbbá egy narancsszínű és téglalap alakú tárgyat láttak. Az ausztrál miniszterelnök szerint hamarosan sikerül ezeket a tárgyakat begyűjteni.

Két újabb, feltehetően az eltűnt malajziai repülőgéphez tartozó tárgyat észlelt egy ausztrál kutató repülőgép az Indiai-óceán déli részén – közölte hétfőn az ausztrál kormányfő.

Tony Abbott a parlamentben beszámolt arról, hogy egy ausztrál hajó a közelben tartózkodik. Szerinte hamarosan sikerül a kör alakú, zöldesszürke színű és a narancs színű és téglalap alakú tárgyat begyűjteni.

Többször láttak már tárgyakat, amik nem kerültek elő

Korábban egy kínai repülőgép fedezett fel több tárgyat a térségben, de az amerikai haditengerészet repülőgépének később nem sikerült ezeket megtalálnia. Pedig az amerikai haditengerészet a P-8 Poseidon típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépét, a világ legfejlettebb ilyen kutatóeszközét vetette be.

Az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA) szóvivője azt mondta: a P-8-as azt a feladatot kapta, hogy felleljék azt, amit a kínai repülőgép útban az ausztrál Perth felé látott. A tárgyak feltételezett sodrásának irányát modellezték, de ennek ellenére az amerikai repülőgép semmit sem talált.

Versenyfutás az idővel

Chris Budde parancsnok, az amerikai hetedik flotta műveleti tisztje már arról beszélt, hogy a térségbe repítik a haditengerészetnek azt a berendezését, amely képes megtalálni a tenger mélyén a repülőgépek úgynevezett fekete dobozát. Mint mondta, ha megtalálják a korábban észlelt tárgyakat, akkor nagyon gyorsan kell lépni, mert a fekete doboz jeladójának áramellátása korlátozott. Szakértők szerint a jeladó mintegy harminc napig működik.

Budde hozzátette, hogy ez a kutató berendezés, amit egy hajó után lassan vontatva használnak, akár a húszezer láb mélységből (hozzávetőleg hatezer méterről) érkező jeleket is képes felfogni.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal azt közölte, hogy a műholdjaikkal, valamint a Nemzetközi Űrállomáson lévő nagy felbontású kamerákkal is kutatják majd az Indiai-óceán adott térségét.

Még egy hete sincs, hogy műholdas felvételek alapján két érdekes tárgyra bukkantak az eltűnt gép keresése közben, azonban hiába keresték a Boeing 777-es darabjait, a kutatás nem hozott eredményeket, és azt is elképzelhetőnek tartották, hogy a műholdakon csak konténereket láttak. Azóta is egymás után érkeznek a hírek, hogy talán a repülő darabjait találhatták meg, de átütő eredményt még senki nem tudott felmutatni.

A legfrissebb hírek közé tartozik, hogy a gép kapitányának a feleségét is hamarosan kihallgathatják. A férfi ugyanis egy titokzatos, ismeretlen nővel beszélt telefonon a felszállást megelőzően, a hatóságok pedig nagy erőkkel próbálják kideríteni az ismeretlen kilétét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik