Nagyvilág

Így lehet szavazni, ha nincs elég jó jelölt

Az üres cédulák végeztek a második helyen az oszakai polgármester-választáson, mert 45 ezren döntöttek úgy, hogy senkire sem adják a voksukat.

Az urnákhoz járuló oszakai lakosok közül 45 ezren döntöttek úgy, hogy senkire sem adják a voksukat a rekordalacsony részvétel mellett zajló választáson.

Igen alacsony volt a részvétel

Ennél több 377 ezer – szavazatot csak a hivatalban lévő polgármester, Hasimoto Toru kapott. A kitöltetlen és az érvénytelen szavazatok együtt 67 és fél ezret tettek ki, ami meghaladja az összes többi jelöltre leadott szavazatok együttes számát (53 900).

A szavazáson a választásra jogosultaknak mindössze 23,6 százaléka vett részt, amire még nem volt példa a japán nagyváros történetében. A polgármestert is csak 377 ezer szavazattal választották újra, holott 2011-ben még 750 ezer lakos voksolt rá.

Pénzpazarlásnak tartják

A Mainicsi Simbun című lap szerint a nagyfokú érdektelenség, az üres (kitöltetlen) szavazólapok magas száma oka abban rejlik, hogy a nagyobb pártok nem indítottak jelöltet, pénzpazarlásnak tartva a ciklus félidejére előre hozott választást.

A hivatalban lévő polgármester azért íratta ki az új választást, hogy a lakosság támogatását kérje elakadt közigazgatási reformjához. Hasimoto 2015-re szeretne kialakítani egy nagy, a tokióihoz hasonló regionális kormányzóságot Oszaka város és Oszaka prefektúra összevonásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik